Masterlink er et innovativ B&O netværk til at streame Internet Radio via Neo Radio på høj kvalitets HiFi anlæg

Hvad er B&O Masterlink

MCL var det tidligere system

I begyndelsen af 90’erne var B&O produkter sammenbundet med MCL (Master Control Link). Det var dengang helt unik og innovativt. Man kunne høre musikanlægget fra stuen spille i hele huset. Der var flere muligheder – som MCL2 og MCL2AV – der kunne afspille musikken i soveværelset eller på badeværelset. Det fandtes ikke hos mange HiFi leverandører, så B&O var banebrydende på dette punkt.

I 1992 blev MCL link systemet opdateret med det forbedrede system kaldet Masterlink eller Master Link (også forkortet som ML).

Masterlink var teknisk udviklet, så det var mere enkelt at lave store installationer med både Audio og Video udstyr, hvor udstyret nu talte sammen og kunne udbytte fælles dele som højttalere.

Det var mere enkelt at høre TV lyden på badeværelset (eks nyheder fra TV) eller afspille en CD via højttalere tilkoblet et TV (opsat med Dolby Surround).

BL 3500 afspiller Neo Radio over B&O Master Link

I det tidligere MCL system blev audio lyd sendt i et kabel og video lyd i et andet kabel. I ML anvendes kun et kabel.

Idag er trådløs mere enkelt at anvende, men skaber også problemer i dagligdagen med udfald i lyden og opdateringer i software og så videre. I et Master Link system virker det altid.

Har man prøvet at installeret ML, kender man også problemet, nemlig et tykt kabel, som er svært at skjule og installere. Det var vold mange service teknikere hovedpine.

Når det er sagt, så skal man huske, at Masterlink kan distribuere lyden i CD kvalitet i hele huset – intet går tabt. Det glemmes ofte idag, hvor MP3 kvalitet er mere normalt end HiFi kvalitet.,

Det er stadig muligt at sammenkoble det tidligere MCL system med ML systemet via eksempel vis en BeoLink Converter NL/ML.

Neo Radio giver mulighed for at streame Internet Radio kanaler via Masterlink installationen og nu fås moderne streamings teknologi i hele huset via ML. Læs mere om Neo Radio her.

Udnyt dit Bang & Olufsen anlæg med Masterlink og køb Neo Radio her

Neo Radio - Forbindelse af produkter. RIAA forstærker til pladespiller

Masterlink var en teknologi udviklet af Bang & Olufsen til at oprette en forbindelse mellem forskellige komponenter i et audio- og videoundersystem. Den blev brugt til at overføre lyd- og kontrolsignaler mellem forskellige B&O-enheder, såsom højttalere, forstærkere, og TV.

Det er dog vigtigt at bemærke, at streaming af internetradio på den måde, vi gør i dag med moderne streamingtjenester, ikke var en del af Masterlink-teknologien fra 1992.

Internetradio som vi kender det i dag, udviklede sig senere med fremkomsten af bredbåndsinternet og moderne streaming teknologier.

Hvis du ønsker at streame internetradio på dine ældre Bang & Olufsen HiFi-udstyr fra 1992, kan det være nødvendigt at bruge en ekstern enhed, der er kompatibel med din HiFi-anlæg og i stand til at afspille internetradiostreams.

Du kan bruge en Neo Radio, der kan tilsluttes dit anlæg via Masterlink og PowerLink.

Fortløberen for MCL

Masterlink er en proprietær kommunikationsstandard udviklet af Bang & Olufsen til brug i deres audio- og videosystemer.

Den blev først introduceret i 1985 (som MCL link) og har gennemgået forskellige iterationer og opdateringer i løbet af årene. Masterlink blev brugt til at forbinde og koordinere forskellige B&O-enheder i et hjemmeunderholdningssystem.

Den primære funktion var at muliggøre data- og lydoverførsel mellem disse enheder, herunder højttalere, forstærkere, TV og lydkilder som cd-afspillere.

I 1992, da Masterlink var relativt nyt, fortsatte Bang & Olufsen med at udvikle og forfine teknologien for at gøre det nemmere for brugerne at integrere deres forskellige enheder og opnå en sømløs brugeroplevelse.

Dette gjorde det muligt at styre og koordinere flere aspekter af ens underholdningssystem fra en central kontrolenhed, normalt kaldet en “BeoLink”-fjernbetjening.

Masterlink-systemet gjorde det også muligt at distribuere lyd fra en kilde, såsom en cd-afspiller, til flere rum i hjemmet ved at bruge en teknologi kaldet “Multiroom”. Dette var en forløber for nutidens multirum lydsystemer.

Bang & Olufsen er kendt for fokus på design og lydkvalitet, og Masterlink var en vigtig del af strategien for at levere førsteklasses hjemmeunderholdningssystemer.

Selvom teknologien er ældre, kan den stadig være relevant for dem, der ejer eller er interesseret i ældre B&O-udstyr.

Central fjernbetjening – Beo4 eller Beoremote One

Masterlink har gjordt det muligt for brugerne at centralisere styringen af deres B&O-udstyr.

Dette betød, at du kunne bruge en enkelt fjernbetjening til at styre flere enheder og funktioner i dit system, hvilket førte til en mere enkel og intuitiv brugeroplevelse.

Når Neo Radio er installeret i en Master Link konfiguration kan Internet radio kanaler vælges i hele huset med samme B&O remote

Din eksisterende masterlink opsætning med et hovedrum (typisk stuen eller køkken) har et B&O audio produkt og måske et video produkt. Audio produkter kan være en Beosound 9000 eller en Beosound 4 og video produkter kan være et Beovision 10 TV eller et Beovision 7 TV.

Hovedrummet står ofte ikke alene, men har også linkrum (linkroom eller link-room).

I link rummet er der typisk en Beolab 3500 eller en Beolab 2000 – hvis det er en del af en masterlink opsætning.

Neo Radio kan tilsluttes denne opstilling og kan spille Internet Radio kanaler i både hovedrum og linkrum.

Masterlink består af en audio master eller en video master – det afhænger af, om du tilslutter dine Beolab højttalere til audio anlægget eller video anlægget.

Grunden til, at man tilslutter højttalerne til videoanlægget (altså dit TV) er muligheden for at få surround sound. Det understøttes af Bang & Olufsen TV.

Tilslutter du derimod dine højttalere til audio anlægget, så får du stereo lyd.

Der er mange muligheder og mange kombinationer med alle de forskellige B&O produkter. De kan kombineres i et væk og det kan hurtigt gå galt, hvis ikke spillereglerne føles.

Det lyder kompleks, men det er det ikke – det er simple regler.

Man skal først gøre klar på to begreber – nemlig at vi taler om hovedrum (main room) og link rum (link room). Hovedrummet er, hvor du har din audio master og/eller din video master. Her taler vi mest om stuen i huset eller køkken / alrum.

Link rum er ofte badeværelse, soveværelset, et kontor, garagen, værksted og lignende. Her opsættes en enhed – eksempel en Beslag 3500 eller en Beolab 2000 – som forbindes via et masterlink kabel til hovedrummet.

Den er egentlig ikke meget længere.

Masterlink fra B&O - Opsætning af produkter med option

De enkelte B&O produkter er født fra fabrikken i Struer med en bestemt opsætning (typisk option 1). Når produkterne skal indgå i en masterlink opstilling, så skal skal de have en rolle eller en option, så hver produkt forstår, hvad rollen er i opstillingen.

Det gøres meget enkelt med en B&O fjernbetjening. Hvert produkt får en option opsætning eller en rolle.

Man skal notere sig, at option 0 blokerer for IR signalet på produktet. Er der flere produkter i samme rum, så bliver de jo forvirret, hvis begge produkter får samme IR kommando fra en fjernbetjening. Derfor er én af dem nødt til at være døv og ikke lytte på IR.

Mange tror at produktet skal serviceres, da den ikke reagerer på IR kommandoer. Ofte er detr bare, at den står i option 0 – skift den til option 1 og alt virker igen.

Hvert produkt skal have en rolle i den samlende opstilling eller en option nummer.

Tabellen nedenfor viser, hvilken option nummer det enkelte B&O produkt skal have i masterlink opstillingen.

Option number Hvor er højttalere tilsluttet Hovedrum - Audio Hovedrum - Video Linkrum
Kun audio produkt i hovedrum På audio enheden 1 6
Kun videoprodukt i hovedrum På video enheden 1 6
Både audio & video i hovedrum På audio enheden 1 1 6
Både audio & video i hovedrum På video enheden 0 2 6

Bemærk, at såfremt der er både audio og video produkter i link-rum, så skal begge link-rums produkter sættes i option 5.

Der er en del flere opsætningsmuligheder, men kontakt her din lokale B&O forhandler for at få hjælp. Du er også velkommen til at kontakte Neomesteren for at få hjælp.

Det kan læses overfor, at B&O produkterne kan have et nummer fra 0 til 6 i en B&O masterlink opsætning. Hvert produkt skal derfor indstilles det et nummer – det svarer lidt til, at du drejer på en omskifter og stiller omskifterens viser på et nummer mellem 0 og 6.

Der er bare ikke en fysisk omskifter på produktet, men mulighed for at indtaste et nummer via din Bang & Olufsen fjernbetjening – det kan være en Beolink 1000, Beolink 5000, Beolink 7000, Beo4, Beo5, Beo6 eller en Beoremote One.

B&O masterlink option opsætning med en Beo4

Med en Beo4 fjernbetjening kan du enkelt opsætte dit produkt i masterlink opsætningen.

Vær her opmærksom på, om du er igang med at opsætte et produkt i hovedrum eller linkrum. Er det hovedrum, så skelnes mellem et videoprodukt (V.OPT) eller et audio produkt (A.OPT).

Er du i link-rum, så anvend L.OPT som mulighed.

Beolink 1000 kan også anvendes til at lave en indstilling af option programmering af et B&O produkt i en masterlink opstilling.

Beolink 1000 kan også anvendes til at lave option opsætning af B%O produkter i masterlink opsætning
Beolink 1000 kan også anvendes til at lave option opsætning af B%O produkter i masterlink opsætning